Piwo z minibrowaru – jak warzyć piwo

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i lubianych wśród napojów alkoholowych. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi chwilami, wyśmienitym smakiem oraz całkiem przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, przez co bardzo często ciężko jest się zdecydować, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Aby więc znaleźć najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego sposobie produkcji, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej znane są bez wątpienia browary koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; najczęściej są to trunki o niższej randze oraz cenie, jako że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, rzetelniej produkowanym. Czym więc jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to wersja piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są miłośnicy sztuki piwnej, dla których jakość i staranność wykonania jest kluczowa. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, znane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone autonomcznie, w warunkach domowych, co łączy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz masa czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. odseparowanie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości piwa, lub otworzyć swój minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Współcześnie branża minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkcja tego napoju na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w punkcie sprzedaży.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak klasa, struktura, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie da się przyporządkować do jednej kategorii, ponieważ cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tańsze piwa słabej jakości.

Maszyny do piwa

 

Komentarze są wyłączone.