Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Zakręcarki dla branży spożywczej

W przemyśle żywnościowym bardzo istotne jest ścisłe zamykanie opakowań. Głównie – wyrób krótko mówiąc nie ulatuje ze słoika, m. in. w trakcie przetransportowywania. Po drugie – dłużej zachowuje wspaniały smak i zapach, a to dla Konsumentów jest praktycznie, decydujące, kiedy „przeszukują” przegrody z bogactwem towarów bardzo często kilkunastu odmiennych marek). A po trzecie – możemy go dokładnie rozdzielać tak, ażeby mówiąc w skrócie nie było go ani zbyt wiele ani zbyt mało. Mówiąc w skrócie zakręcarki, gdyż w ten sposób określa się maszyny zamykające, na przykład weki oraz butelki, obowiązkowo muszą realizować niezmiernie wiele wielorakich wskazań, żeby były przyjęte na potrzeby produkcji. W ostatnim czasie jeszcze bardziej wyeksponowano pakowanie produktów niezwykle czułych, przykładowo maślanek oraz wykreowano maszyny Ultra Clean i aseptyczne. Ich celem jest szczelne zakręcanie butelek z jednodniowymi sokami, artykułami nabiałowymi i wodą niegazowaną.

Jeśli kierujemy swoją uwagę na maszyny zamykające wyroby w pojemnikach, to trzeba rozróżnić:

Zakręcarkę butelek – w tymże przypadku mamy możliwość wybrać zakręcarkę rotacyjną, linearną, z samodzielną głowicą albo wieżę zamykającą. Takiego wariantu zakrętarki zdają egzamin nie tylko w przemyśle żywieniowym, ale też przemyśle chemii kosmetycznej, alkoholowym oraz aptekarskim.

Zakręcarkę słoików – w tym przypadku głowica zakręcarki jest perfekcyjnie zaadaptowana do typowych nakrywek słoików. Na wstępie zakręcarka odciąga nadmiar powietrza, natomiast potem zakręca je zgodnie z koncepcją twist-off.

Zakręcarkę do okrągłych konserw – są idealne przy zamykaniu gładkich puszek, jakie zostały zrobione, np. z aluminium.

W przypadku kiedy planujemy przystosować dobrą głowicę, wtedy musimy brać pod rozwagę w szczególności surowiec, z którego wytworzone jest opakowanie. W takiej sytuacji artykuł będzie w dokładnej ilości umieszczony w plastikowej butelce bądź metalowej puszce. Zamykarki mechaniczne mają niezwykle trwałą konstrukcję, która zapewnia pracownikom bezpieczeństwo. Okazjonalnie ulegają usterkom, jeśli są umiejętnie wykorzystywane oraz czyszczone. Zakrętarki to maszyny, których forma ciągle się zmienia, bo systematycznie wdrażane są bardziej oryginalne opakowania o kształtach innych niż dotychczasowe.

Podział zakręcarek z uwagi na rodzaj

Mówiąc w skrócie zakręcarki można podzielić na te z jedną głowicą, z wieloma głowicami, zamykarki pracujące w jednej linii i urządzenia dostosowane opakowań o małych oraz średnich kubaturach. Zakręcarki z pojedynczą głowicą można tymczasem rozdzielić na bezobsługowe (same biorą wieczko) i półautomatyczne (nakrywkę powinniśmy pobrać samodzielnie). Zakręcarki wielogłowicowe, przykładowo kręcące się wokół centralnej osi, zawierają od 3 do 24 głowic oraz są w stanie spełniać swoje zadanie na liniach o znacznej produktywności, z opakowaniami bardzo wrażliwymi i wtedy, gdy w butelce lub słoiku towar styka się z krańcami pojemnika. Ostatni rodzaj jest przeznaczony raczej dla sektora aptecznego oraz drogeryjnego (na potrzeby zamykania często wyjątkowo niewielkich dawek wyrobu). W przypadku zakręcarek prostych zamykanie toczy się nierównomiernie – kilka albo kilkanaście głowic za jednym razem zamyka pojemniki z artykułem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody źródlanej w szklanych butelkach oraz napojów wyskokowych. Oczywiście zakrętarki są niezwykle istotnym składnikiem na linii fabrycznej, mimo iż zwyczajnie potrzebują właściwie jakiegokolwiek dozoru. Dzięki zakręcarkom dobrej jakości zauważalnie powiększa się skuteczność masowego wytwarzania towarów. Zakrętarki mamy szansę opracować „od zera” (biorąc w rachubę, przykładowo artykuł na potrzeby jakiego ma być dobrana i sumę zamykanych opakowań w przeciągu godziny).

Dodatkowe urządzenia użytkowane w procesie masowego generowania produktów

Do innych maszyn, dzięki którym budowane są pełne linie produkcyjne, można zaklasyfikować: etykieciarki, maszyny nalewające produkt, dozownice oraz napełniarki, inspektory, paletyzatory, depaletyzatory, orientatory i kartoniarki. Wszystkie przytoczone maszyny mamy szansę wyposażyć w dodatkowe opcje, przykładowo w aplikatory krawatek. Wzorcowy proces produkcji kształtuje się mniej więcej tak: wysterylizowane pojemniki natrafiają na linię fabryczną, są odliczane oraz rozmieszczane. Maszyny do rozlewania produktu uzupełniają postawione opakowania artykułem, zaś zakrętarki zasłaniają szyjki odpowiednimi zakrywkami. Następnie szczelnie zamknięte artykuły wchodzą, np. do robotów pakujących. W każdej dziedzinie tok wytwarzania będzie wyglądał odrobinę inaczej, ponieważ jest on uzależniony od rodzaju artykułu. Stąd do balsamów są stworzone inne rodzaje maszyn, zaś do wytwarzania piwa oraz pozostałych napojów wyskokowych – inne.

Jeżeli zainteresował Cię ten temat, kliknij w link obok – Zakręcarki – a być może wynajdziesz to, czego dzisiaj szukasz.

Komentarze są wyłączone.