Termosy obiadowe, potrzebne do pracy oraz w podróży.

Termosy obiadowe sklep Termos na obiad

Termosy obiadowe sklep Termos na obiad

Termosy nie są nowością i na półkach widzimy je od lat, a dokładnie od mniej więcej roku 1900, jest to stosunkowo długi okres od kiedy zaczęły być produkowane. Budowę termosu opatentowało dwóch naukowców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a nazwa jest zaczerpnięty od greckiego słowa ,,therme” oznaczającego ciepło. Wszyscy wiedzą czym jest termos, aczkolwiek mała część osób orientuje się jak on dokładnie działa. Jest to ,nazwijmy, akcesorium, zbudowane z podwojonych ścianek, między którymi jest przestrzeń pustki termicznej. Ścianki są bardzo cienkie i dzięki temu wymieniają one niewielką ilością ciepła. Strata ciepła jest także minimalizowana przez przewodzenie oraz zewnętrzną część, która przykryta jest osłoną odbijającą światło. Wszystko to sprawia, że akcesorium to podtrzymuje nasz posiłek lub nasz w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Dzisiaj na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów termosów, możemy wybierać w barwach, pojemności, okazji, termosów z dodatkami lub bez.

Termosy różnią się także zastosowaniem, przykładowo, są produkowane termosy tradycyjne, znane każdemu, o zwykłym wyglądzie, służące do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, inaczej termosy do żywności, do utrzymywania temperatury zup czy dań i są bardzo ciekawym rozwiązaniem. Termosy obiadowe odróżniają się od tych klasycznych właśnie kształtem, tj. są one primo, dużo większe, po drugie mają zupełnie inny kształt, niższe, mają szerszy wlew i są bardziej złożone. Jeśli chodzi o działanie, nie ma tutaj żadnej rozbieżności.Tego typu termosy są niezastąpione w pracy i na wycieczkach. Siedząc mnóstwo czasu w pracy z brakiem możliwości przyrządzenia sobie ciepłego obiadu, świetnym pomysłem jest zrobienie sobie dania w domu i przechowanie go w termosie. Następna sytuacja, wycieczka, bez znaczenia czy szkolna, wraz z rodziną czy samotna, po szczytach górskich, nad rzeką, zwiedzając miasta czy wsie, mamy możliwość zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez potrzeby spędzania dnia jedząc jedynie przekąski. W pracy, i również na wycieczce jest to przydatne, ponieważ wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasze ciało potrzebuje nie byle jakiego posiłku, aby móc bez większych trudności działać przez następne kilka godzin.

Aby wybrać dobry dla siebie termos, należy przejrzeć ofertę jaką znajdziemy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak wiele, że często jest trudno zdecydować. Dużą role przy decyzji ma bez wątpienia cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Zauważamy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Istnieje takie przekonanie, że porządny termos, który wytrzyma więcej niż jeden sezon musi dużo kosztować. Ważną kwestią jest także materiał, z którego nasz produkt jest stworzony. Są termosy plastikowe, które jednak niezbyt dobrze trzymają ciepło oraz termosy szklane i stalowe, które świetnie dają sobie rade. Termosy stalowe są najpopularniejsze, jako, że te szklane nie są tak wytrzymałe. Kolejna kwestia jaką należy obadać przed zakupem jest zakrętka, przez który ucieka ciepło. Korek może być działający samoistnie, z uszczelką i łączony. Na wycieczkę w chłodniejsze miejsca idealnym będzie ten pierwszy, poniewać przez ten typ ucieka najmniej ciepła. Jeśli chodzi o wielkość, to termosy obiadowe zazwyczaj nie są bardzo pojemne; wytwarzane są tak, aby zmieścić danie dla jednej osoby. Jeśli nasz termos mamy zamiar zabrać na wycieczkę należy pomyśleć o wygodzie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wykonaną z metalu oraz profesjonalnie stworzone termosy wyższej jakości o chropowatej powłoce. Dzięki temu możemy mieć pewność, że termos nie wypadnie się nam z rąk; dodatkowo, prezentują się one dużo ciekawiej.

Jakie mamy możliwości przy korzystaniu z tego typu akcesorium? Termosy obiadowe, również tak zwane food jug’i, są projektowane, z myślą o, jak sama nazwa wskazuje, ciepłych posiłkach. Jakie dokładnie jedzenie możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w takim ,,pojemniku” można przechowywać wyłącznie zupy, co jest bez wątpienia błędnym przeświadczeniem, ponieważ nadają się one również do przechowywania dań jednogarnkowych, jak na przykład bigos czy gulasz.Co interesujące, świetnie służą w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która idealnie funkcjonuje jako talerz. Food jug’i mają jednak jedną wadę, trzymają one ciepło dużo krócej niż tradycyjne termosy na kawę i herbatę, jest to tylko 4-6 godzin. W niektórych sklepach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające ciepło, są one bez wątpienia sporo droższe.

Termosy obiadowe są całkiem nowe na rynku, ale w ekspresowym tempie stały się popularne i ochoczo nabywane. Chcąc polepszyć jakość swoich posiłków w pracy idealnym pomysłem jest zaopatrzenie się w tego rodzaju akcesorium.Natomiast podczas długich wycieczek na łono natury, termos jest często jedyną możliwością na zjedzenie czegoś wartościowego i ciepłego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają mnóstwo zalet, takich jak: pojemność idealnie stworzona, aby zmieścić cały posiłek; mają duży otwór wlewowy, który umożliwia łatwe mycie oraz sprawne korzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość dobrze radzi sobie z izolowaniem temperatury, możemy więc bycia zadowolonym z gorącego jedzenia przez dłuższy czas. Nie można zapomnieć jednak, że takie termosy nie działają dozgonnie i mimo wszystko po dłuższym korzystaniu warto je zmieniać.

Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/

Komentarze są wyłączone.