Co sprawia, że pizza jest smaczna

Niełatwo chyba odnaleźć człowieka, który nie lubi pizzy. Bogactwo dodatków i smaków gwarantuje, że niemal każdy znajdzie coś pysznego. Każdy ma indywidualne upodobania, ze względu na to trudno się dziwić, że nie każda pizza będzie najbardziej smakowita. Dysproporcja w smaku da się też poczuć nawet gdy dobieramy te same dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z swoimi przepisami, tradycją oraz metodą pieczenia. Z tego względu to nie reguła, że, nawet przy zamówieniu pizzy „tej co zawsze”, ale w innej pizzerii, uzyskamy taki sam smak. Po czym poznać, że pizza jest doskonała? O tym przesądza parę czynników w trakcie przygotowania.

Dobre ciasto na pizzę – jak je przygotować?

Dobre ciasto na pizzę to baza smaku. Osiągnięcie doskonałej masy jest niestety szczególnym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto planuje wyrobić doskonałą pizzę. Bez względu na to, czy preferujemy cieńsze czy grubsze ciasto, pizza musi być chrupka i sprężysta. Mimo to, nie może łamać się po wypieczeniu. Tym, co decyduje o tym, że ciasto na pizzę jest idealne są trzy składniki. W głównej mierze trzeba zakupić mąkę. Porządnej jakości mąka, tj. o typie bardzo niskiej liczbowej wartości. Im większa wartość (np. w typie 650), tym niższa jakość mąki. Najlepsze pizzernie używają włoską mąkę o typie 00.

Kluczowym komponentem jest także dobry drożdżowy zaczyn. Potrzebne jest w tym przypadku użycie świeżych drożdży. Drożdże suche są mniej wartościowe, dlatego, kiedy marzymy o najlepszym cieście, powinno się wybierać dobre składniki. Ponadto, drożdżowy zaczyn wymaga dorzucenia odrobiny cukru i soli. Biorąc pod uwagę to, czy wolimy pizzę na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, trzeba dopasować ilość soli i cukru. Ciasto chrupkie robi się na skutek równej proporcji soli i cukru, grubsze – gdy do ciasta dosypiemy nieco mniej soli niż cukru. Przygotowany drożdżowy zaczyn musi nieco „poodpoczywać”, by urosnąć, a więc to ważny etap, o którym nie wolno zapominać.

Aby sprawić, by pizza wyszła dobra, trzeba dołączyć do ciasta jeden wyjątkowy składnik. To wysokiej jakości oliwa. Ile trzeba wlać oliwy zależy od przepisu, natomiast pewne jest, że ten produkt wzbogaca smak i nadaje chrupkości. Czy wykorzystanie tych elementów sprawi, że pizza okaże się doskonała? Oczywiście! Należy też zwrócić uwagę na to, by dobrze wyrobić ciasto. Zazwyczaj po wyrobieniu powinno stać się gładkie, sprężyste, a po naciśnięciu, powinno mieć poprzednią formę. Jeżeli tak się nie dzieje, należy poczekać oraz pozwolić nadal drożdżom pracować.

Jak osiągnąć dobry smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi skupić się na swoich ulubionych produktach. Jak wiadomo każdy lubi co innego, jednak bez względu na to, jakie składniki i dodatki wolimy, wszystkie powinny być najlepszej jakości. Najświeższe składniki to gwarancja jakości i dobrego smaku. Dlatego wybierając pizzerię albo piekąc pizzę samodzielnie w domu, trzeba to sprawdzić. Tak samo istotna jest ilość dodatków. Chociaż wiele osób chce oddziaływać na swoje smakowe kubki oraz dodawać jak najwięcej składników, najlepsza pizza ma co najwyżej cztery składniki. Niewielka liczba składników jest istotna patrząc na wagę oraz nadal daje sporo możliwości dla smaku. Im więcej składników, tym bardziej ciasto będzie przygniecione, a więc może się spłaszczyć oraz stracić na swojej sprężystości i nie będzie już tak wspaniałe.

Ogromy wpływ na doskonały smak pizzy ma też sos. Dobry sos do pizzy robi się z pomodorowej passaty. Pomidory z puszki oraz pomodorowy koncentrat wsiąkną w ciasto. Jeśli tak będzie, przesadnie mokre ciasto słabo urośnie, źle się wypiecze, a do tego nie będzie kruche. Z sosem nie warto przesadzać oraz nie stosować zbyt wiele. Najlepiej go zrobić nieco szybciej, aby nabrał mocy, dobrego aromatu i smaku.

Technika wypiekania dobrej pizzy

Co powoduje, że pizza ma dobry smak oraz głęboki aromat? Oczywiście technika jej wypiekania. W różnych pizzeriach używane są w tym celu piece kamienne albo te opalane drewnem. Bardzo wysoka temperatura tego typu pieców skutkuje tym, że pizza piecze się prędko, ciasto pozostaje sprężyste i chrupkie, a same składniki wyzwalają swój doskonały smak, nie stając się przy tym spalone lub gumowe.

To powoduje, że im większa temperatura w ciągu wypiekania pizzy, tym lepiej. Całkiem ciężko sobie wyobrazić posiadanie kamiennego pieca we własnym domu, więc często udajemy się do wybranej pizzerii albo decydujemy się na zakup pizzy z dowozem do domu. Jak to robić kiedy chcemy przygotować doskonałą pizzę domowym sposobem? Sam piekarnik może nie być wystarczające, dlatego da się zamówić specjalne kamienie do pizzy. Należy go rozgrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec właśną doskonałą w smaku pizzę.

Pewnie w domowych warunkach nie otrzymamy rezultatu jak z pizzerii, jednak będzie on podobny i pizza będzie miała bardzo dobry smak. Za sprawą tego, że kamień wyciąga z ciasta wilgoć, a tym samym zmniejsza jej czas pieczenia. W ten sposób ciasto pozostaje kruche i sprężyste, a składniki nie tracą na wartości i zapewniają idealny smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.