Jak rozpoznać pizzę, która jest smaczna

Trudno chyba przedstawić kogoś, kto nie przepada za pizzą. Rozmaitość smaków sprawia, że prawie każdy może znaleźć coś w swoim guście. Każdy ma własne preferencje, z uwagi na to trudno się dziwić, że nie każda pizza nam smakuje. Różnice w smaku da się niestety odnaleźć nawet jeśli dobieramy takie same dodatki. Każda pizzeria kieruje się swoimi przepisami, tradycją oraz metodą wypiekania. Biorąc to pod uwagę to nie reguła, że, nawet zakupie pizzy „takiej co zawsze”, ale w innej pizzerii, uzyskamy ten sam smak. Po czym poznać, że pizza jest doskonała? O tym decyduje kilka czynników w ciągu przyrządzania.

Idealne ciasto na pizzę – jak je uzyskać?

Idealne ciasto na pizzę to podstawa smaku. Przyrządzenie doskonałej masy jest sporym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto chciałaby wyrobić doskonałą pizzę. Niezależnie od tego, czy wolimy cieńsze czy grubsze ciasto, pizza musi być chrupka i sprężysta. Pomimo tego, nie może łamać się po wypieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest najlepsze są trzy składniki. W głównej mierze powinno się zakupić mąkę. Dobrej jakości mąka, a więc o typie o niskiej liczbowej wartości. Im większa wartość (np. typ 650), tym gorsza jakość produktu. Najznakomitsze pizzernie stosują włoską mąkę o typie 00.

Istotnym składnikiem jest też odpowiedni drożdżowy zaczyn. Kluczowe jest w tym przypadku korzystanie z świeżych drożdży. Drożdże suche mają mniejszą wartość, dlatego, kiedy marzymy o doskonałym cieście, zawsze warto wybierać wysokiej jakości składniki. Obok tego, drożdżowy zaczyn potrzebuje dołączenia odrobiny cukru i soli. W zależności od tego, czy zależy nam na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, trzeba odpowiednio dostosować ilość soli i cukru. Chrupkie ciasto robi się na skutek równej proporcji soli i cukru, grubsze – gdy do ciasta dosypiemy nieco więcej cukru, niż soli. Przyrządzony drożdżowy zaczyn musi nieco „poodpoczywać”, żeby urosnąć, a więc to całkiem potrzebny element, o jakim nie można zapominać.

Żeby sprawić, żeby pizza okazała się smakowita, powinno się dołączyć do ciasta wyjątkowy składnik. To najlepiej jak najwyższej jakości oliwa. Ile trzeba wlać oliwy wskazuje przepis, jednak pewne jest, że ten produkt wzbogaca smak i nadaje chrupkości. Czy wykorzystanie tych składników spowoduje, że pizza okaże się doskonała? Oczywiście! Należy jednak pamiętać, żeby porządnie wyrobić ciasto. Z reguły po wyrobieniu powinno stać się gładkie, sprężyste, a po uciśnięciu, powinno wrócić do wcześniejszej. Jeżeli tak się nie dzieje, należy odłożyć je na trochę oraz pozwolić nadal drożdżom pracować.

W jaki sposób uzyskać idealny smak pizzy?

W tym zakresie każdy musi skupić się na własnych ulubionych składnikach. Niewątpliwie każdy woli inne składniki, ale niezależnie od tego, jakie składniki i dodatki preferujemy, każdy z nich powinien być świetnej jakości. Tylko świeże składniki to zapewnienie jakości i dobrego smaku. Z tego względu wybierając pizzerię albo piekąc pizzę w domu, trzeba to zapewnić. Tak samo istotna jest ilość składników. Chociaż wiele osób chce oddziaływać na swoje kubki smakowe oraz dobierać jak najwięcej ulubionych składników, najlepsza pizza ma mniej więcej 4 składniki. Niewielka ilość składników jest ważna pod względem wagi oraz ciągle daje sporo możliwości pod względem smaku. Im większa ilość składników, tym bardziej ciasto będzie przygniecione, a przez to może się spłaszczyć oraz utracić sprężystość i nie będzie już tak wspaniałe.

Wielki wpływ na idealny smak pizzy ma sos. Najlepszy sos do pizzy tworzy się z pomodorowej passaty. Puszkowane pomidory albo koncentrat pomidorowy wsiąknie ciasto. Kiedy tak się stanie, przesadnie mokre ciasto będzie słabiej rosło, nie najlepiej się wypiecze, a na niedomiar złego utraci kruchość. Z sosem lepiej nie przesadzać oraz nie dodawać go za wiele. Najlepiej go przygotować ciut wcześniej, żeby nabrał mocy, dobrego aromatu i smaku.

Sekret wypiekania idealnej pizzy

Co sprawia, że pizza ma doskonały smak oraz aromat? Oczywiście metoda jej wypiekania. W różnych pizzeriach wykorzystywane są do tego piece kamienne albo te opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura tych pieców powoduje, że pizza wypieka się szybko, ciasto jest sprężyste i chrupkie, a składniki oddają swój doskonały smak, nie stając się przy tym gumowe czy spalone.

To powoduje, że im większa temperatura w trakcie wypiekania pizzy, tym korzystniej. Oczywiście ciężko sobie wyobrazić instalowanie pieca kamiennego we własnym domu, dlatego tak często wybieramy się do ulubionej pizzerii albo wybieramy zakup pizzy z dostawą do domu. Jak to zrobić jeżeli jednak chcemy przyrządzić najlepszą pizzę domowym sposobem? Sam piekarnik może nie starczyć, z uwagi na to da się kupić specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Należy go nagrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec swoją doskonałą domową pizzę.

Prawdopodobnie w domu nie osiągniemy efektu z pizzerii, ale będzie on zbliżowny i pizza z pewnością będzie miała bardzo dobry smak. Za sprawą tego, że kamień wyciąga wilgoć ciasta, a tym samym skraca czas pieczenia. W ten sposób ciasto jest kruche i sprężyste, a nasze składniki nie tracą na wartości i gwarantują doskonały smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.